Sidebar

Data: 2020-12-07 10:47

Sporto kino festivalis kasmet džiugina žiūrovus ne tik kokybiškais ir naujais filmais, o ir plataus spektro problematiką gvildenančiomis diskusijomis su savo sričių profesionalais. Šiemet festivalis vyko gruodžio 10-16 dienomis, jo metu žiūrovai turėjo galimybę išvysti 13 filmų bei stebėti 5 įtraukiančias diskusijas.


SKF kvad

Vienintelis toks

Sporto kino festivalis – vienintelis kino festivalis Lietuvoje, skirtas sportui. Tai festivalis apie sporto galią įkvėpti, keisti, gydyti, teikti džiaugsmą, integruoti. Filmų istorijos pasakoja apie kelią į tobulesnį savepriverčia sportą, o kartais ir pasaulį pamatyti kitu kampu.

2015 metais prasidėjęs nuo „Sporto kino vakarų“, vykusių Vilniaus universiteto salėse, projektas išaugo į 8 dienų trukmės ir keturis miestus jungiantį festivalį - „Sporto kino festivalio“ seansais 2019 metais galėjo džiaugtis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių gyventojai, o pats festivalis persikėlė į kino teatrus. Šįmet festivalis peržengia ir miestų ribas - juo džiaugtis galės visos Lietuvos gyventojai. Festivalio metu taip pat kviečiame diskutuoti - Sveikatos ir sporto centras festivalyje kartu su LTOK paruošė net penkias įtraukiančias diskusijas, kurias kvietėme tiesiogiai stebėti Sporto kino festivalio Facebook platformoje

 

 

Nemokami ir prieinami visiems

Šiemet visi festivalio filmai nemokami ir laisvai prieinami visos Lietuvos žiūrovams. Festivalio tikslas – šiuo sudėtingu laiku įkvėpti, praskaidrinti nuotaiką ir padėti bent vienam vakarui nusikelti į atokiausias ir gražiausias pasaulio vietas.

 

 

Filmai

2020 metų festivalio programos filmai ir įkvepia, ir sukrečia. Trylika dokumentinių juostų per sportą ir asmenines istorijas kalba apie lyčių lygybės, klimato kaitos, vaikų fizinio aktyvumo, pabėgėlių, pagyvenusių žmonių integracijos ir kitus socialinius iššūkius. Visus festivalio filmus žiūrovai stebėjo kinofondas.lt. platformoje.

Filmas „Bėgikas“ (angl. „Runner“) pasakoja apie pabėgėlį iš Pietų Sudano Guorą Marialį, gavusį prieglobstį JAV ir tapusį pirmuoju Pietų Sudano olimpiečiu. Filmas atskleidžia sudėtingą, bet pergalingą G. Marialio virsmą: nuo pabėgėlio iki visame pasaulyje žinomo ilgų distancijų bėgiko. 

Filmas "Vilis" (angl. "Willie") suteikia istorinį kontekstą ir gilumą neįtikėtinai ledo ritulininko Willie O‘Ree kelionei. Šis filmas yra liudijimas apie žmogaus tvirtybę ir ryžtą, nulemtą protėvių istorijos ir žmonių, kuriuos jis įkvėpė savo kelyje. Vykstant kovoms dėl rasinės atskirties įstatymų panaikinimo ir pilietinių teisių judėjimo, Willie iš JAV pietų pabėgusių vergų palikuonis, tapo pirmuoju juodaodžiu žaidėju Nacionalinėje ledo ritulio lygoje (NHL). Diskusija apie šį filmą, vyresnio amžiaus žmonių užimtumą vyko gruodžio 13 d. Joje dalyvavo Filosofijos fakulteto dėstytoja, dr. Gražina Rapolienė, diskusiją moderuos Sveikatos ir sporto centro darbuotoja Giedrė Ulytė. 

Sporto kino festivalio žiūrovai išvys ir lietuvių režisieriaus Mintauto Grigo trumpametražį filmą „118 pėdų laisvės“ („118ft of Freedom“). Filmas pasakoja apie jėgos aitvarų entuziasčių komandą ir jų kelionę 118 pėdų ilgio burlaiviu į vieną įspūdingiausių jėgos aitvarų vietų pasaulyje. Ši juosta ne tik padovanoja įspūdingus vandenyno vaizdus, bet ir įkvepia moteris siekti savo tikslų. 

Lyčių lygybės tema jautriai paliečiama ir juostoje „Už laisvę bėgti“ („Free to Run“). Šiandien, kai Vilniaus senamiestyje, Alpių kalnuose ar Niujorko parke vis pralekia atletiški bėgimo entuziastai, sunku suvokti, kad dar prieš 50 metų šis sportas buvo laikomas pavojingu sveikatai. Ypač moterims. Joms buvo uždrausta dalyvauti viešuose maratonuose net iki 1960 metų.

Įspūdingi kalnų vaizdai užburs stebint filmą Prieglobstis“ („Shelter“). Filme atskleidžiama penkių keliautojų istorija. Jų aistra: įspūdingiausios pasaulio viršukalnės ir laisvė šliuožti vienumoje, toli nuo būrio žmonių ir populiariausių slidinėjimo kurortų. Šį kartą jie nutarė pakeisti įpročius ir sumažinti savo sukuriamos anglies dioksido taršos kiekį bei ieškoti būdų atkreipti dėmesį į klimato kaitą. Diskusija apie šį filmą vyko gruodžio 14 d., joje dalyvavo centro darbuotoja Eglė Draugelytė.

Vaidybinė-dokumentinė juosta „(Ne)bėgiok“ („No Running“) kvestionuoja fizinį aktyvumą mokyklose ir ieško atsakymų į šiuos klausimus: kaip patys vaikai vertina fizinio ugdymo pamokas, ar švietimo sistema gali padėti vaikams susivokti, kaip veikia jų kūnas bei kodėl fizinis pasyvumas vadinamas šių dienų vėžiu. Diskusija apie šį filmą vyko gruodžio 16 d., joje dalyvavo SSC direktorė, doc. dr. Ramunė Žilinskienė

 

Diskusijų įrašai

Sveikatos ir sporto centras festivalyje kartu su LTOK paruošė net penkias įtraukiančias diskusijas, kurias kviečiame tiesiogiai stebėti Sporto kino festivalio Facebook platformoje gruodžio 11, 13-16 dienomis 19 val. Visų įvykusių diskusijų įrašus rasite čia:

 

 

 

 

Festivalį organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas bendradarbiaudamas su Vilniaus universitetu, JAV ambasada Vilniuje kartu su Amerikos kino diplomatijos programa „American Film Showcase“ ir Pietų Kalifornijos universiteto Kinematografijos fakultetu (USC School of Cinematic Arts), Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje, Olimpiniu kanalu (Olympic Channel), Lietuvos Kino fondu.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos