Sidebar

SSC pataria: nusibodo vis sėdėti ir sėdėti? Sėdėk kitaip

Nėra nei vienos teisingos ir teigiamai mūsų sveikatą veikiančios ilgalaikės sėdėjimo pozicijos.

Bet kuri, net labai taisyklinga statinė būsena, nėra gera, jei ji nekeičiama. Keičiant savo padėtis, mes apsaugome savo kūną, vienų raumenų statinį darbą pakeičia kiti, neleisdami jiems pervargti, persitempti. Dirbdami mes vienaip ar kitaip visą laiką remiamės savo kūno audiniais į atramos paviršių, o toje vietoje esančių audinių kraujotaka yra ženkliai prastesnė. Mūsų organizmai yra pritaikyti atlaikyti savo kūno spaudimą kurį laiką, tačiau pamiršus ir per ilgai spaudžiant kurį nors audinį trinka jo mityba bei aprūpinimas deguonimi, kas lemia prastesnes regeneracines savybes. Ilgalaikė statinė padėtis yra kenksminga visoms judamojo aparato struktūroms: kenčia sąnariai, raiščiai, raumenys ir sausgyslės, prastėja odos būklė.

Karantinas ir darbas namuose mums atvėrė naujas galimybes susikurti tokią darbo vietą, kokios norime. Mūsų judamojo aparto sveikata nebepriklauso nuo griežtai fiziškai ir psichologiškai apribotos darbo vietos. Nes šiandien darbo aplinką kuriamės patys. Galime rinktis ne tik naujas vietas darbui, tačiau ir išnaudoti jas kitaip: atsigulti remiantis alkūnėmis, prisėsti šonu, atsistoti. Negalime pamiršti ir atsiradusio nepriklausomumo nuo tam tikrų socialiai priimtinų elgesio normų. Juk būdami viešumoje tikrai ne visur galime susidėti kojas ant stalo, kai pajuntame jog jos tinsta ir tokiu būdu norime pagerinti kraujo cirkuliaciją. Neįpareigojantys drabužiai, sėdėjimas kur ir kaip norime, galimybė retsykiais pajudėti leidžia pasireikšti mūsų kūrybiškumui. Jei kūnas prašo įvairovės, suteikime ją. Juk galima sugalvoti sau patogias sėdėjimo pozicijas, tokias, kokios atitinka Jūsų gyvenimo būdą, namų aplinką, galų gale asmenines kūno specifikas.

Savo sėdėjimo poziciją rekomenduojama keisti bent kas 20 minučių, o kas porą valandų turėtumėme pasidaryti ilgesnes pertraukėles (30 minučių ir ilgesnes). Tačiau tai nėra griežta riba, viskas priklauso nuo mūsų pačių, kaip mes sėdime, kiek ilgai dar ruošiamės dirbti. Bet kokiu atveju stebime savo kūną ir tik pajutus poreikį persėdame kitaip, prasivaikštome, prasimankštiname ar net prigulame.

Reguliarus padėties keitimas dirbant gali tapti puikiu kasdieniu įpročiu nereikalaujančiu ypatingų pastangų, bet nešančiu didžiulę naudą.

BeFunky collagesedddd

 Straipsnio ir iliustracijų autorė - SSC kineziterapijos praktikantė Ieva Kaziliūnaitė. 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos