Sidebar

SSC pataria: sportuokime lauke

Daugelis mėgėjiškai pradėjusių sportuoti tikisi pagerinti savo sveikatą bei išvaizdą: kad kūnas taptų puikiai funkcionuojančiu organizmu, teikiančiu moralinį pasitenkinimą. Siekiant tokių tikslų, vertėtų pro akis nepraleisti tam tikrų aspektų ir pasinaudoti gamtos teikiamais resursais. O sportavimas gamtoje galėtų turėti tam tikrų privalumų lyginant su sportavimu uždarose patalpose.


sportuokimelaukeVienas iš jų – tai saulės šviesa. Dėl jos poveikio žmogaus organizmas pradeda gaminti vitaminą D (kalciferolį), kurio poveikis primena hormoninį. Yra du pagrindiniai vitamino D atstovai ergokalciferolis (D2), randamas dažniausiai augalinės kilmės produktuose, ir cholikalciferolis (D3), randamas gyvulinės kilmės produktuose. Žmogaus organizmas sintetina tik cholikalciferolį (D3) iš riebalinio audinio ir prisideda prie lieknėjimo sportuojant lauke. Žmogui per dieną užtenka 15 minučių būti saulėje, atidengtomis plaštakomis ir veidu, kad gauti organizmui reikalingą UV spindulių kiekį.

Saikingas šių spindulių kiekis daro teigiamą poveikį imuninei sistemai, mažina sąnarių skausmą, kraujospūdį bei cholesterolio kiekį, didina produktyvumą ir skatina savijautos pagerėjimą.  Užtenka nedidelio UV spindulių kiekio, kad organizmas sintetintų vadinamąjį „laimės hormoną“- cholikalciferolį (D3). Nuotaikos pakėlimas galėtų prisidėti prie mėgėjiškai sportuojančių motyvacijos, nes dažnai skundžiamasi, kad siekiant sportuoti ilgesnį laiką yra jaučiamas motyvacijos trūkumas.

Reikia žinoti, kad vitaminas D dalyvauja kalcio ir fosforo druskų apykaitoje, kurios yra kaulų ir dantų pagrindinė sudedamoji dalis, t.y. skeletą formuojanti medžiaga. Organizme turi būti vitamino D bei kalcio ir fosforo pusiausvyra. Perdozavus sintetinio vitamino D2, gaunamas priešingas efektas, nes reikalingas kalcio ir fosforo kiekis palaikyti vitaminui D, imamas iš kaulų ir dantų. Tačiau organizmas nesintetina vitamino D3 naudodamas saulės spindulius daugiau, negu jam reikia. Be to, vitaminas D dalyvauja magnio, geležies įsisavinime (mažakraujystės profilaktikai), sunkiųjų metalų pašalinime iš organizmo.


Taigi, pavasaris už lango, pajudėkime lauke ir saikingai pasidžiaukime saule.

 

Straipsnį ir iliustraciją parengė VU SSC kineziterapijos praktikantė Ieva Kaziliūnaitė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos