Sidebar

SSC pataria: kodėl verta vaikščioti basomis?

Kalbant apie vaikščiojimą basomis, svarbu atsiminti avalynės suteikiamus privalumus, be kurių negalėtume apsieiti šiuolaikiniame gyvenime. Batai be abejonės suteikia stabilumo, amortizacijos, leidžia mums judėti ilgus atstumus įvairiais paviršiais, apsaugo nuo sužalojimų ar temperatūrinių pokyčių. Tačiau šis puikus išradimas turi savo blogąją pusę: vis dažniau sutinkamos įvairios pėdos deformacijos, skausmai ir bendra prastėjanti pėdų funkcija.

basomisAvalynės suteikiami patogumai tokie kaip stabilumas, amortizacija, leidžia pėdai tinginiauti, nes atlieka darbą už ją. Štai batų paminkštinimai suteikia „spyruokliavimo“ efektą, kuris pakeičia atsakingus už tai raumenis, kurie dėl to silpsta, ir natūralią pėdos amortizacinę funkciją. Tą patį galima pasakyti ir apie čiurnos stabilumo mažėjimą dėvint batus, kuriose ji yra įtvirtinta. Čiurna pamažu netenka savo stabilizacinių gebėjimų. Mūsų pėdos yra ypatingai adaptyvios, prisitaiko prie įvairaus krūvio, stiprėja pagal poreikį, tačiau tuo pačiu, sumažinus krūvį, poreikį judėti – silpsta.

Kitas svarbus aspektas – judesio kokybė. Pėda esanti bate yra daugiau ar mažiau suvaržyta, iš aplinkos gauna minimalų kiekį dirgiklių, netenka judesių įvairovės ir dienos bėgyje atlieka monotoniškus judesius. Pėda tampa mažiau jautri aplinkos pokyčiams (pvz. paviršiaus netolygumams), sumažėja judesių amplitudė, raumenų jėga, kenčia aplinkinės struktūros, primityvėja judesio stereotipas, pėda praranda savo funkciją..

Pastebima, jog pradėjus vaikščioti basomis, iš pagrindų pradeda kisti mūsų pėdos judesio stereotipas, jis tampa natūralesnis, palaipsniui atsiranda įvairesni pėdos judesiai. Pėda prisiliesdama prie skirtingų faktūrų ir pasvirimo paviršių, gauna dirginimą iš aplinkos, gerėja jos propriorecepcinė ir balansinė funkcija. Tokiu būdu į aktyvią veiką yra įtraukiami smulkūs raumenys ir sąnariai, gerėja bendra pėdos biomechanika. Kadangi pėda yra mobili viso kūno atrama, tai jos būklė turi tiesioginį poveikį viso judamojo aparato būklei.

Ir šiandieną mes susiduriame su problema, kuriai nėra vieno teisingo sprendimo. Avalynės atsisakymas nesuderinamas su šiuolaikiniu gyvenimo būdu, o pastovus jos nešiojimas veda mus prie nenumaldomai prastėjančios pėdų būklės. Todėl kviečiu ieškoti to „auksinio viduriuko“ tarp vaikščiojimo basomis ir su batais. Nepamirškime vaikščiojimo basomis privalumų, ypač namuose, kai tikrai yra galimybė atsisakyti šlepečių. Na, o pasitaikius progai, esant saugioms sąlygoms, vaikščiojimą basomis galima praktikuoti lauke pasirenkant kuo įvairesnius paviršius.

Straipsnį ir iliustraciją parengė VU SSC kineziterapijos praktikantė Ieva Kaziliūnaitė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos