Sidebar

SSC pataria: nepraraskite motyvacijos sportuoti!

Žymus teniso žaidėjas Artūras Ashe yra pasakęs savo garsiąją frazę apie motyvaciją skatinančią žmones sportuoti: „Pradėkite, kur esate, naudokite ką turite“. Kaip žinoma, sunkiausiai įveikiamas barjeras – tai nueiti iki sporto salės, nes daug žmonių mano, kad kiti ten atvykę atrodys geriau ir sportiškiau negu jie. Be to, dangstomąsi laiko trūkumu, kuris daugeliui yra šiuolaikinio gyvenimo palydovas. Tačiau, kaip sakė Ashe, jūs galite pradėti sportuoti šiandien: tiesiog išeidami pasivaikščioti arba likdami pasimankštinti namuose.

motyvacija

Jauniems žmonėms pagrindiniai motyvaciniai veiksniai tai – išvaizdos pagerinimas, pasitikėjimo savimi ugdymas ir socializacija. Vyresniems žmonėms taip pat svarbūs šie faktoriai, bet dėmesys dažniau koncentruojamas į sveikatos pagerinimą. Ne veltui sakoma, kad „Sportas – sveikata“, nes tai tikrai yra visapusiškos naudos šaltinis. Tačiau turiu priminti, kad jei norima sportuoti intensyviau, reikėtų konsultuotis su profesionalais dėl fizinio krūvio ir jo pobūdžio.

Pastebima, kad reguliarus mankštinimasis pagerina odos būklę. Visų pirma, dėl gausesnio prakaitavimo: pašalinami nešvarumai, slopinami odos uždegimai, skatinama už regeneracinius procesus atsakingų hormonų gamyba, kapiliaruoe padidėjusio kraujo kiekis padeda kovoti su neigiamu aplinkos poveikiu, intensyvinama kolageno gamyba ir stabdomas senėjimas.

Sportavimas ypatingai palankiai veikia žmogaus nervų sistemą: sumažina nerimo ir depresijos simptomus. Netgi 10 minučių prasimankštinimas pagerina nuotaiką. 30 minučių aktyvūs pratimai sukelia visapusiškai teigiamą organizmo reakciją. Vidutinio intensyvumo fiziniai pratimai stimuliuoja imuninę sistemą: aktyvinami baltieji kraujo kūneliai, kurie kovoja su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Susitraukdami raumenys padidina spaudimą limfiniams mazgams, tuo pagerindami limfos tekėjimą organizme. Sergamumas viršutinėmis kvėpavimo ligomis sumažėja 25-50 %. Todėl sportavimas gali pakeisti vaistus, tačiau papildai negali pakeisti sportavimo.

Sportuojančių žmonių miegas tampa ramesnis ir gilesnis dėl deguonies apykaitos padidėjimo. Taip pat pagerėja laikysena, sumažėja riebalinio audinio sankaupų, susireguliuoja hormoninė sistema. Norint stiprinti širdies - kraujagyslių sistemą sportu, rekomenduojama konsultuotis su specialistais dėl kardio treniruočių. Jų metu į darbą įtraukiami plaučiai, kraujagyslės, širdis. Žinoma, reguliariai sportuojant nereikia pamiršti visavertės mitybos ir buvimo gryname ore privalumų. Sakoma, sportuoti reikia net jeigu ir neturite motyvacijos, pasitelkiant valios pastangas, nes taip padėsite formuoti gerus įpročius.

Taigi, pradėkite šiandien.

Straipsnį ir iliustraciją parengė VU SSC kineziterapijos praktikantė Ieva Kaziliūnaitė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos