Sidebar

2022 m. gruodį baigėsi trejus metus (2019 08 01 – 2022 12 31) vykęs projektas, skirtas skatinti fizinio aktyvumo veiklas Vilniaus universitete: „AktyVUota bendruomenė: sveikatinimo ir fizinio aktyvumo veiklos Vilniaus universiteto bei Saulėtekio gyventojų bendruomenėms“.

SRF logo su šūkiu RGB pagrindinis 01Šiuo laikotarpiu studentams ir darbuotojams pasiūlytos kokybiškos ir įtraukios fizinio aktyvumo veiklos (Universitetų vasaros iššūkis, Sveikatos dienos ir Pasaulinės orientavimosi sporto dienos minėjimai, „Sveikatos laboratorija“, Tarpfakultetinės rektoriaus taurės varžybos, VU darbuotojų vaikų vasaros stovykla bei  iniciatyva „Sveikata, judėjimas ir darbas VU Kauno fakultete“) darbo ir studijų vietoje, leido didinti jų fizinį aktyvumą, o kokybiškos informacijos pateikimas ir individualių konsultacijų galimybių sukūrimas gerokai padidino Universiteto bendruomenės narių bei gretimų bendruomenių atstovų sveikatos raštingumą bei motyvaciją būti fiziškai aktyviais.

VU Vasaros iššūkis srfSporto rėmimo fondo projekto rėmimo laikotarpiu Universitetų vasaros iššūkyje dalyvavo daugiau nei 5 tūkst. asmenų, kurie ugdė optimalaus fizinio aktyvumo įpročius ir fiziškai aktyvų gyvenimo būdą. 2021 m. ir 2022 m. vasaras universiteto bendruomenės nariai draugiškai varžėsi dėl aktyviausio Universiteto ir jo atstovo vardo. Visi dalyvaujantieji specialioje internetinėje platformoje žymėjo savo fizinio aktyvumo minutes (t. y. nurodė fizinės veiklos tipą, trukmę ir intensyvumą) ir tokiu būdu kiekvienas dalyvis stebėjo savo fizinio aktyvumo lygį, savo duomenis galėjo palyginti su savo komandos draugų, bei kitų universiteto padalinių rezultatais. „Dalyvavimas vasaros iššūkyje paskatino būti aktyvesnei ir prasidėjus mokslo metams. Nuo rugsėjo pradėjau lankyti Pilates treniruotes, pėsčiomis eiti į darbą“ – sako VU vasaros iššūkio dalyvė Kristina.

Sveikatos dienos renginiai Vilniaus universitete projekto laikotarpiu kiekvieną pavasarį kūrė palankias sąlygas saugiai leisti laisvalaikį, plėtoti kultūros ir sporto, laisvalaikio paslaugų sistemą VU bendruomenėje, ir taip pat įtraukė aplinkinių universitetų bendruomenių narius. Pasaulinės sveikatos dienos proga Vilniaus universitete organizuoti renginiai kvietė bendruomenę ir miesto svečius į įvairiose Universiteto erdvėse laikinai įsikūrusias Sveikatos laboratorijas, kuriose dalyviai turėjo galimybę sužinoti savo kūno sudėtį, atlikti laikysenos, liemens pajėgumo ar lankstumo testus, pasikonsultuoti su kineziterapeutais, sporto treneriais, mitybos specialistais. Sporto rėmimo fondo lėšomis sveikatos dienose dalyvavusiems kineziterapeutams skirtas atlygis už jų suteiktas konsultacijas. Iš viso Sveikatos dienos proga organizuotuose paskaitų cikluose aktualiomis sveikatos temomis bei konsultacijose sudalyvavo per 500 Universiteto bendruomenės narių.

IMG 0284 642x410Vilniaus universitete minėta ir Pasaulinė orientavimosi sporto diena, kurios proga Vilniaus universitetas, kartu su OS „Ąžuolas“ suorganizavo renginį, skirtą paminėti šią sporto šaką, sukvietė orientavimosi sporto entuziastus bei naujokus. Renginio metu dalyviams paruošta orientavimosi trasa bei jai sudarytas žemėlapis, kurio pagalba dalyviai keliavo po teritoriją, ieškodami pažymėtų punktų. Renginys buvo visiškai pritaikytas šios sporto šakos naujokams – jo metu surengti mokymai, kaip skaityti žemėlapį, pristatyti pagrindiniai orientavimosi sporto principai. Šiuo renginiu parodyta, kad šis sportas tai ne tik profesionalų sritis, tačiau yra pritaikoma ir mėgėjams.

2020 m. rudenį pirmą kartą įgyvendinta Sveikatos laboratorija – erdvė, kurioje VU studentai ir darbuotojai galėjo sužinoti tam tikrus asmeninius sveikatos rodiklius bei pasikonsultuoti rūpimais sveikatos bei sporto klausimais. Visi norintys galėjo išbandyti kūno sudėties analizatorių (kurį VU Sveikatos ir sporto centras įsigijo Sporto rėmimo fondo lėšų dėka), kuris pateikia duomenis apie kūno masės indeksą (KMI), kūno riebalų kiekį procentais, masę, visceralinių riebalų lygį, kūno masę be riebalų, kūno raumenų masę, jos balansą ir etc. Sveikatos laboratorijos metu visi jos dalyviai galėjo gautus rezultatus ir tolimesnius žingsnius aptarti su laboratorijoje dirbančiais kineziterapeutu, asmeniniu treneriu, mitybos specialistu, sveikatos psichologu (pasitelkiant Universitete dirbančius specialistus bei magistro studijų studentus). Be kūno analizės buvo vykdomas laikysenos, liemens pajėgumo ir lankstumo, raumenų balanso testai; kūno kompozicijos bei sergamumo lėtinėmis ligomis ir mirtingumo rizikos vertinimai. Sveikatos laboratorijoje iš viso pasiūlytos keturių tipų konsultacijos gyvai arba nuotoliniu būdu siekiantiems sveikiau gyventi, integruoti sveikatai naudingą elgesį į savo gyvenimą, turintiems klausimų dėl tinkamo sporto, pratimų ar krūvio pasirinkimo, ieškantiems motyvacijos kaip keisti savo įpročius bei norintiems bendrai pagerinti ne tik savo sveikatą, bet ir savijautą. Sveikatos laboratorijos rėmuose iš Sporto rėmimo fondo lėšų įsigytas bėgimo takelis bei laikrodžiai-pulsometrai, tikslesniems kūno ištyrimams vykdyti.

Skatinant vaikų ir jaunimo fizinį aktyvumą Vilniaus universitete organizuotos Tarpfakultetinės VU Rektoriaus taurės varžybos – mokslo metais vykstantys 12 skirtingų sporto šakų turnyrai. Rudens semestre organizuoti kroso, vaikinų krepšinio, futbolo, rankos lenkimo, aerobikos varžybos, pavasario semestre svarsčių kilnojimo, stalo teniso, plaukimo, lengvosios atletikos, keliautojų sporto, merginų 3x3 krepšinio, tinklinio varžybos. Turnyruose dalyvavo visų VU fakultetų studentų komandos, kurios apdovanotos SRF prizais.

RT aerobika 22

VU darbuotojų vaikų vasaros stovyklos metu vaikams sudaryta tinkama aplinka, teigiamai veikusi vaikų psichiką, stiprino bendrą sveikatos būklę, užtikrino vaikų psichologinį bei socialinį saugumą, plėtė akiratį, mokė bendrauti, sukūrė sąlygas visapusiškam poilsiui. Tad sudarant stovyklos programą, buvo atsižvelgta į prioritetines sritis, kurios padėtų vaikams plėsti akiratį ir ugdytų pažinimo kompetencijas. Stovyklos metu profesionalūs treneriai supažindino vaikus su sporto šakų pagrindais (krepšiniu, futbolu, lengvąja atletika, fechtavimu, dziudo, šokio menu, orientavimosi sportu, atlikti kineziterapiniai testavimai žaidimo forma, veikė mini golfas). Fondo lėšomis apmokėtas sveikas vaikų maitinimas, autobusu vykta į VU Botanikos sodą, baseiną. Tobulinamos anglų kalbos žinios pamokėlių metu, o temos pamokoms pasirinktos susijusios su sportu ir sveika gyvensena.

Siekiant ugdyti fizinio aktyvumo įpročius ir fiziškai aktyvų gyvenimo būdą 2022 metų pavasarį organizuoti trys renginiai  veikloje Sveikata, judėjimas ir darbas VU Kauno Fakultete. Kauno fakultetas, būdamas geografiškai atskirtas nuo pagrindinių VU padalinių, įvykdė 3 savarankiškus renginius fakulteto bendruomenei ir aplinkiniams žmonėms: jubiliejinė fakulteto regata „Nelik krante“, orientacinė diena „Mąstyk, judėk, orientuokis“ bei renginys „VU KnF žygis į vasarą“.  

2022 m. gegužės 31 d. organizuota jubiliejinė fakulteto regata „Nelik krante“ – žygyje 55 dvivietėmis baidarėmis Nemunu per Kauną dalyvavo 110 dalyvių – fakulteto studentų, darbuotojų, alumnų, kurie per 3 val. maršrutu: Kauno hidroelektrinė - Aleksotas, iš viso nuplaukė 13,3 km. 

Orientacinė diena „Mąstyk, judėk, orientuokis“ vykusi 2022 m. gegužės 16 d. VU pirmakursių integracijos savaitės metu Vaišvydavos girininkijos Dubravos urėdijoje buvo vienos dienos trukmės mokomasis orientacinis užsiėmimas gamtoje su pritaikytais mokomaisiais sveikatos ir fizinio aktyvumo metodais (sveikatos paskaita, praktiniais pratimais, mankšta, judėjimo protmūšiu, sveikos gyvensenos asmeninio plano rengimu). Orientavimosi veiklos vykdytos pagal sužymėtą maršrutą (punktus). Pats orientavimasis įprasmino sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo situacijas, su kuriomis susiduriame darbe, namie, padėjo geriau pažinti galimas sprendimo strategijas.

Renginys „VU KnF žygis į vasarą“ – žygis pėsčiomis maršrutu Pažaislis – Rumšiškės (Kauno marių pakrante) ir plaukimas atgal laivu vyko 2022 m. birželio 28 d. Žygyje dalyvavo net 130 fakulteto bendruomenės narių.

Regatos „Nelik krante“ metu VU KnF bendruomenės nariai pasitikrino savo fizinio pasirengimo formą, sustiprino motyvaciją rinktis netradicinę šventinių renginių formą, o fizinis aktyvumas suderintas su pažintinėmis edukacinėmis veiklomis bei darbe pasitaikančiais iššūkiais. Orientacinės dienos „Mąstyk, judėk, orientuokis“ dalyvavo ne mažiau kaip 300 fakulteto bendruomenės ir  dalyvių iš išorės (Kauno miesto, Girionių bendruomenės, Vaišvydavos seniūnijos). Dalyviai įgijo teorinių ir praktinių orientavimosi žinių ir įgūdžių, geriau pažino savo kūną, išmoko puoselėti sveiko gyvenimo būdą, susipažino su sveikatinimosi pratimais, sveika mityba ir judėjimu. Lektoriai-profesionalai perteikė praktines ir teorines žinias, kaip gyvenime suderinti mitybą, judėjimą bei poilsį. 

Akademinių metų pabaigai skirtame renginyje „VU KnF žygis į vasarą“ dalyvavo net 166 fakulteto bendruomenės nariai (studentai, akademinis ir neakademinis personalas, meno ir laisvalaikio kolektyvų nariai, alumnų klubo nariai). Siekiant kuo daugiau VU KnF bendruomenės narių įtraukti į fizinį aktyvumą skatinančias priemones, renginio pabaigoje buvo skatinama atostogų metu aktyviai dalyvauti VU Universitetų vasaros iššūkyje.

Vilniaus universitetas dėkoja Sporto rėmimo fondui už bendradarbiavimą – projekto vykdymo laikotarpiu pakvietėme VU bendruomenę būti fiziškai aktyvesniais, pabrėžėme judėjimo svarbą fizinei ir psichikos sveikatai bei drauge populiarinome sveiką gyvenseną.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos