Sidebar

Žiemai keičiant rudenį, šiais metais įvyko paskutinis psichikos ir fizinės sveikatos stiprinimo programos „Mind Body Boost“ užsiėmimas, užbaigęs šešių susitikimų su atrinktais dalyviais programą.

1 foto

6 savaičių trukmės programa, paremta antidepresantų poveikį turinčia metodika

Vilniaus universiteto bendruomenės nariai kiekvieną savaitę turėjo galimybę dalyvauti teoriniuose bei praktiniuose programos užsiėmimuose ir taip stiprinti ne tik kūno ir psichikos sveikatą, bet ir kūno-proto ryšį, gerinti streso valdymo įgūdžius ir santykį su savimi, kūnu, aplinka.

Šį projektą bendrai finansuoja Europos Komisija pagal ,,Erasmus+ Sport“ programą ,,Skatinti socialinę įtrauktį ir lygias galimybes sporte“. Projektas vykdomas 8 partnerių iš penkių Europos Sąjungos šalių pagalba, o Vilniaus universitete šį projektą įgyvendina Sveikatos ir sporto centras, bendradarbiaujant su Konsultavimo ir mokymų centru.

„Mind Body Boost“ (MBB) yra moksliniais tyrimais pagrįsta psichikos ir fizinės sveikatos stiprinimo programa skirta jauniems suaugusiems. 6 savaičių trukmės MBB programa buvo sukurta bendradarbiaujant sporto ir psichikos sveikatos ekspertams, todėl programoje taikomos antidepresantų poveikį turinčios metodikos apima holistinę perspektyvą stiprinant ne tik kūną ir psichikos sveikatą, bet ir kūno-proto ryšį, kad pagerintų studentų gerovę.

MBB programa siekiama sumažinti tarp jaunų suaugusių dažnai patiriamus psichikos sveikatos sunkumus, padidinti jų fizinį aktyvumą, sumažinti socialinę izoliaciją bei pagerinti balansą tarp turimų atsakomybių gyvenime ir kokybiško poilsio. Šio rudens semestro programos metu 25 programos dalyviai gilinosi ir diskutavo sąmoningumo, „atjautos sau“, psichologinio atsparumo ir psichinio pajėgumo lavinimo temomis, narpliojo ryšį tarp kūno-proto ir patiriamo streso, praktiškai išbandė  ir pajuto teigiamą judesio bei gamtos poveikį. Galiausiai buvo supažindinti su praktikomis, padedančiomis integruoti išbandytas ir labiausiai tinkančias sveikatos stiprinimo veiklas į kasdienį gyvenimą, atsižvelgiant į asmeninius esamus socialinius vaidmenis bei individualius ,,čia ir dabar“ poreikius, užimtumą ir vertybes.

Ne tik teigiami dalyvių atsiliepimai, bet ir teigiamas savijautos pokytis

Džiugu, jog Vilniaus universitete vykdoma programa „Mind Body Boost“ kaskart sulaukia teigiamų dalyvių atsiliepimų. Šįkart, jau antrąjį kartą organizuota programa, buvo laukta ir teigiamai įvertinta. VU bendruomenės nariai pasidalino savo mintimis, ką kiekvienam individualiai suteikė užsiėmimai bei kokius įspūdžius išsineša jiems pasibaigus. Keletas atsiliepimų:

„Buvo naudinga, paprastai pateikta mokslinė informacija apie pagalbos sau būdus. Programa padėjo tarsi įsipareigoti taikyti bent dalį iš sužinotų metodų ir jautėsi, kad kiekvieno tempas užsiėmimuose ir už jų ribų yra laikomas savitu kiekvienam“.

„Naudinga patirtis, džiaugiuosi turėjusi galimybę dalyvauti šioje programoje, ir kad studentai irgi yra svarbūs“.

2 foto„Užsiėmimų struktūra man patiko, buvo įdomu daugiau sužinoti apie būdus, galinčius padėti geriau jaustis, taip pat, dalį jų - išbandyti. Mano manymu, pateikta informacija ir užsiėmimai nebuvo per daug intensyvūs ir buvo tinkami sunkiau gyvenime funkcionuojantiems žmonėms.“

„Kaskart nuėjus į programą, per savaitę susikaupęs stresas nuslūgdavo, viskas kažkaip aprimdavo ir susidėliodavo į vietas. Gera vieta nusiraminti ir pasisemti jėgų ateinančiai savaitei.“

Be teigiamų atsiliepimų, vienas didesnių programos pasiektų rezultatų, tai dalyvių savijautos pokytis (remiantis PSO-5 geros savijautos indeksu), paskaičiuotas prieš ir po MBB programos. Palyginus  studentų savijautą prieš (34 balai) ir po (55,2 balai), gaunamas 21 balo pokytis, rodantis svarų dalyvių savijautos pokytį į teigiamą pusę.

Ši programa mūsų Universitete buvo vedama programos mentorių, stipriai prisidėjusių prie teigiamų dalyvių atsiliepimų ir jų savijautos pokyčio: sveikatos psichologės Jurgitos Garšvinskaitės ir kineziterapeutės Eglės Draugelytės.

Galimybė, norintiems išmėginti programą - jau pavasario semestre

Pasibaigus antrajai šios programos sesijai, šių mokslo metų pavasario semestre bus organizuojama trečioji, ir jau paskutinė „Mind Body Boost“ programa projekto rėmuose, į kurią ir vėl kviesime registruotis visus norinčius VU bendruomenės narius. Daugiau apie programos turinį ir analizuojamas temas galite rasti https://www.ssc.vu.lt/mbb, o plačiau apie patį „Mind Body Boost“ projektą https://www.mindbodyboost.eu/.

MBB logo 2022

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos