Sidebar

Spalio 27 d. įvyko antrasis psichikos ir fizinės sveikatos stiprinimo programos „Mind Body Boost“ užsiėmimas. Šįkart sesijos dalyviai plačiau aptarė stresą kaip būseną ir individualų kiekvieno galimą atsaką į jaučiamą dirgiklį, o užsiėmimo mentorės dalinosi žiniomis, kaip apversti situaciją ir nebūti valdomiems streso, bet valdyti jį patiems.

2session MBB SSCjpgAtitinkamas streso kiekis nėra blogai, tačiau gali tapti problema, kai patiriamas nuolat. Mūsų streso atsakas gali pasireikšti padidėjusiu širdies dažniu, suintensyvėjusiu kvėpavimu, prakaitavimu bei nerimo, įsitempimo ir dirglumo jausmais. Visa tai kūną mobilizuoja į „pasirengęs atlaikyti sunkumus“ rėžimą, tačiau taip pat greitai praeina, pasibaigus įtampą keliančiai situacijai.

Reguliarius ir nuolatinis stresas tampa natūralia kūno būsena, veikiančia mūsų smegenis ir kūną, todėl suprastėja bendra žmogaus sveikata. Atpažinimas, kas mus sukelia stresą, yra pirmas žingsnis, siekiant sumažinti streso atsako intensyvumą.

Gilinantis į streso temą, reikia turėti omenyje ir kūno bei proto ryšį. Mūsų kūnas ir protas yra labai susiję, t.y. mūsų proto ir emocinė būsena veikia mūsų kūną, ir atvirkščiai. Tad patyrus stresą ar susidūrus su jį keliančiomis situacijoms, galima nuraminti kūną, jog jam joks pavojus negresia. Čia į pagalba ateina minčių apmąstymas - kaip jos paskatina patiriamą stresą - taip pat iš vidaus motyvuojantys dalykai – kokie tikslai verčia eiti pirmyn ir nepasiduoti esančioms kliūtims pakeliui.

„Mūsų mintys yra galingas įrankis kontroliuoti patiriamą stresą, tačiau stresą valdyti galime ir fiziniu aktyvumu. Buvo smagu šiame užsiėmime su grupe išbandyti įvairius būdus sumažinti stresą, pasitelkiant fizinį aktyvumą“, - mintimis po užsiėmimo dalinosi programos mentorė, kineziterapeutė Eglė.

„Mind Body Boost“ programa Vilniaus universitete vyks šešis ketvirtadienius iki lapkričio 24 d. Tai moksliniais tyrimais pagrįsta psichikos ir fizinės sveikatos stiprinimo programa, kurioje taikomos metodikos turi antidepresantų poveikį (lygiavertį medikamentiniam gydymui). Programa apima holistinę perspektyvą, stiprinant ne tik kūno ir psichikos sveikatą, bet ir kūno-proto ryšį, taip pagerina mūsų pasitenkinimą gyvenimu, streso valdymo įgūdžius ir santykį su savimi, kūnu, aplinka. 

Šį projektą bendrai finansuoja Europos Komisija pagal ,,Erasmus + Sport“ programą ,,Skatinti socialinę įtrauktį ir lygias galimybes sporte“. Projektas vykdomas 8 partnerių iš penkių Europos Sąjungos šalių pagalba.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos