Sidebar

 

Kasmet Sveikatos ir sporto centre organizuojamos Tarpfakultetinės Rektoriaus Taurės varžybos, kuriose studentai atstovauja savo fakultetui ir rungiasi tarpusavyje dėl stipriausio fakulteto vardo. Artėjant Tarfakultetinėms svarsčių kilnojimo varžyboms pakalbinome VU sunkiosios atletikos rinktinės, vadovaujamos trenerio Rimanto Cijūnėlio, narę, pasaulio čempionę, Gyvybės mokslų centro magistrantę Rūtą Šalkauskaitę

KodėRūta Šalkauskaitėl pasirinkote sunkiąją atletiką, kaip viskas prasidėjo?

Svorius kilnoti pradėjau visai netikėtai. Pirmą kartą atėjusi į VU sveikatos ir sporto centro sporto salę sulaukiau trenerio Rimanto Cijūnėlio pasiūlymo išbandyti svarsčių sportą. Iškart susidomėjau ir pradėjau dirbti su 16 kg svoriu. Nors pradžia buvo labai sunki, nes salėje lengvesnių svarsčių nebuvo, nepasidaviau, o pernai net tapau 16 kg rovimo Pasaulio čempione. Svarsčius kilnoju penktus metus.

Kaip jums sekasi derinti sportą su studijomis? Su kokiais sunkumais susiduriate?

Šiuo metu mano dienos skirtos biochemijos magistro studijoms, o vakarai - sportui. Esant stipriai motyvacijai dingsta visokie pasiteisinimai ir sunkumai, visada randu laiko tam, kas man svarbu.

Kas skatina atstovauti Vilniaus universitetui?

Visų pirma, jei ne VU, tai net nebūčiau atradusi svarsčių sporto. Antra, mūsų sunkiosios atletikos rinktinė - labai linksma kompanija, treniruotėse niekad nebūna nuobodu, o varžybos su tokiais bendražygiais visada kaip šventė!

Kaip galėtumėte apibūdinti VU sunkiosios atletikos rinktinę ir kuo gyvena komanda?

VU sunkiosios atletikos rinktinė ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai stiprių žmonių kompanija. Gyvenam nuolatinio tobulėjimo, pagalbos kitam ir pasiruošimo įvairioms varžyboms nuotaikomis (šypsosi).

Artėja Rektoriaus taurės Tarpfakultetinės, varžybos sakykite prašau, kas jose gali dalyvauti? Ar reikia specialaus pasiruošimo?

Rektoriaus taurės varžybose dalyvauti gali visi norintys studentai. Būtent svarsčių kilnojimas tikrai reikalauja pasiruošimo ir sudėtingos technikos mokymosi, bet jei sportuoji su svoriais ir esi geroje fizinėje būklėje, gali ateiti išbandyti savo jėgas ir puikiai praleisti vakarą!

Kam reikalingos svorio kategorijos sunkioje atletikoje?

Sunkioji atletika – jėgos sportas. Paprastai, kuo daugiau žmogus sveria, tuo daugiau jėgos jis turi. Dėl šios priežasties, siekiant išlyginti kiekvieno galimybes laimėti, įvedamos svorio kategorijos.

Įdomu sužintoti, kokius specifinius terminus vartoja sunkiaatlečiai? Ką reiškia stūmimas?

Pagrindiniai veiksmai - stūmimas ir rovimas. Stūmimo metu svoris virš galvos keliamas nuo krūtinės, o rovimo – nuo žemės.

Kokie jūsų tolimesni tikslai sporte?

Pagrindinis tikslas, seniau atrodęs kaip neįmanoma misija - tapti Lietuvos svarsčių kilnojimo sporto meistre. Šiam normatyvui pasiekti turiu 24 kg svarstį išrauti 100 kartų.

 

Rūtą kalbino VU Svekatos ir sporto centro savanorė Anastasija Grinčenko.

 

Tarpfakultetinės Rektoriaus taurės svarsčių kilnojimo varžybos jau KOVO 12 D. 17 VAL. VU SSC M. K. ČIURLIONIO G. 21. Dalyvaukite!

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos