Sidebar

Pasaulio lengvosios atletikos federacija praneša, kad kovo 13–15 dienomis Nandzinge turėjęs vykti pasaulio uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionatas dėl koronaviruso yra atšaukiamas. Ši žinia aktuali Vilniaus universiteto studentėms: trišuolininkė, Filosofijos fakulteto studentė Diana Zagainova ir šuolininkė į aukštį, Ekonomikos ir Verslo administravimo fakulteto studentė Airinė Palšytė, nors sportininkės nebuvo tikros dėl dalyvavimo čempionate, ši žinia paveikia sportininkių grafiką, kuris griežtai suplanuotas remiantis planuojamais startais varžybose.

Viruso protrūkis, pasauliniu mastu koreguojantis įvykius, skatina pasidomėti infekciniais susirgimais, todėl dalijamės prevencine informacija:

 

Kaip plinta virusas?

Tikėtina, kad virusas plinta tarp žmonių oro lašeliniu būdu kosint ir čiaudant, kaip ir kiti koronavirusai bei gripo virusai.

 

Kokius simptomus sukelia 2019-nCoV infekcija?

Daugeliui pacientų būdingas karščiavimas ir kosulys, kai kuriems atsiranda ir dusulys. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

 

Kur kreiptis, jei karščiuojate ir pasireiškia į gripą panašūs simptomai? 

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

 

Kaip galima apsisaugot nuo koronavirusinių infekcijų? 

Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

 

Ar galima šiuo metu keliauti į Kiniją?

Remiantis šiuo metu turima informacija Pasaulio sveikatos organizacija pataria netaikyti jokių kelionių ar prekybos apribojimų Kinijai. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija dėl naujojo koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į šią šalį. Keliautojai, kuriems kelionės metu ar 14 dienų laikotarpiu po jos atsirado į gripą panašių simptomų, turi nedelsdami skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112.

 

Informacija parengta remiantis lrt.lt ir vu.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos