Sidebar

Vytauto Didžiojo Universitetas kartu su Sveikatos Apsaugos Ministerija ir kitais Lietuvos universitetais yra pakviesti dalyvauti tarptautiniame “EUPASMOS Plus” projekte. Šio projekto/tyrimo pagrindu Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis prisidėtų prie suaugusių žmonių fizinio aktyvumo nustatymo lygio Europoje. Projektui vadovauja Portugalijos jaunimo ir sporto institutas, projektas finansuojamas Europos Sąjungos programos Erasmus+ lėšomis.

adventure athlete daylight 235922

Projektas „EUPASMOS Plus“ skirtas sukurti harmonizuotą fizinio aktyvumo ir sporto stebėsenos sistemą pagal vienodas metodines procedūras. Atsižvelgiant į tai, kad projektą remia bei palaiko Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija, daroma prielaida apie tai, kad ateityje pagal projektu sukurtą metodiką fizinio aktyvumo duomenys bus renkami visose ES šalyse, įvertinus esamą problemą dėl skirtingų fizinio aktyvumo rodiklių rinkimo šalyse ir dėl to kylančias problemas apie fizinio aktyvumo lygio palyginimą tarp jų; tuo šis projektas yra labai svarbus Lietuvai tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

Akcentuotina, kad kiekvieno žmogaus įsitraukimas į šį tarptautinį tyrimą yra labai svarbus ir gali būti naudingas kiekvienam siekiant išsiaiškinti kiekvieno asmens fizinio aktyvumo lygį. Kiekvienas tyrimo dalyvis turės galimybę susipažinti su savo tyrimo rezultatais ir išsiaiškinti fizinio aktyvumo rodiklius.

Tyrimo aprašymas: dalyvavimas “EUPASMOS Plus” projekte apimtų 7 dienas, dėvint akselerometrą (prietaisą, nustatantį žmogaus fizinio aktyvumo lygį, žr. pav. dešinėje) dieną ir1 naktį, t.y. kiekvieną dieną. Akselerometras gali būti nuimtas tuo atveju jeigu yra kontaktas su vandeniu, t.y. dušas, baseinas, plaukiojimas ežere. Tokiu atveju tyrimo dalyvis pažymi akselerometro nuėmimo laiką dienoraštyje (2 ir 3 pav.). Visais kitais atvejais akselerometras dėvimas nuolat, net miegant. Akselerometras dėvimas dviem būdais: 1) dieną – ant juosmens; 2) naktį – ant riešo. 

Tyrimas vyktų trimis etapais:

1) Akselerometro įteikimo tyrimo dalyviui etapas, kuomet yra pasirašoma oficiali tyrimo dalyvio sutartis, suteikiamas tyrimo dalyvio ID numeris ir paaiškinama akselerometro dėvėjimo procedūra. Šiuo momentu tyrimo dalyvis užpildo sutartį, pasirašoma tarp tyrimo dalyvio ir tyrėjų. Pateikiami demografiniai duomenys (lytis, amžius, išsilavinimas, gimimo vieta), įvertinami tyrimo dalyvio antropometriniai rodikliai: kūno svoris, ūgis, liemens apimtis; užpildoma anketa apie sveikatos būklę.

2) Akselerometro dėvėjimo etapas, kuomet 7 dienas dėvimas akselerometras, pildomas tyrimo dienoraštis (2 ir 3 pav.). Tyrimo dalyvis tyrimo vykdymo metu elgiasi įprastai ir gyvena įprastu jam ritmu.

3) Akselerometro atsiėmimo etapas. Tyrimo dalyvis atiduoda akselerometrą tyrėjams ir užpildo 4 klausimynus, susijusius su fiziniu aktyvumu.

22 pav. Akselerometro nedėvėjimo dienoraštis

33 pav. Akselerometro fizinio aktyvumo fiksavimo dienoraštis


Tyrimo nauda
: kiekvienam tyrimo dalyviui (jam/jai pageidaujant) bus suteikiami individualūs tyrimo rezultatai, nurodantys jo 7 dienų dalyvavimo tyrime rezultatus.

Tyrimo konfidencialumas: kiekvieno tyrimo dalyvio duomenų ir asmens tapatybės konfidencialumas ir anonimiškumas yra garantuojamas.

Taip puiki proga tiksliai ir objektyviai išsiaiškinti, ar pasieki Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą fizinio aktyvumo normą - 150 min. per savaitę.

Jeigu esi Vilniaus universiteto darbuotojas ir tau įdomu sužinoti realų asmeninį fizinį aktyvumą, užpildyk REGISTRACIJOS ANKETĄ ir tapki projekto dalimi!

Vilniuje tyrimas vyks liepos 17-24 dienomis. Mokymai, kurių metų bus pristatytas projektas, jo eiga bei akselerometro naudojimo principas, įvyks liepos 15 d., 16.00 val. VU Sveikatos ir sporto centre (Saulėtekio al. 2) 

Šie matavimai yra daug tikslesni nei vykdomi telefono ar žingsniamačio pagalba, nes jų metu fizinis aktyvumas fiksuojamas visą parą (išskyrus kai maudomasi), net miego metu.

Kontaktai: Tyrėja Doc. dr. Aušra Lisinskienė yra pasiruošusi atsakyti į visus Jums rūpimus klausimus, susijusius su tyrimu, telefonu +370 650 21236 arba el. paštu:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos