Sidebar

1

Balandžio 10 d. Vilniaus universitete praūžė jau kasmetine tapusi, šeštą kartą VU bendruomenę kvietusi, VU Sveikatos ir sporto centro (SSC) inicijuota ir organizuota Sveikatos diena. Minint Pasaulinę sveikatos dieną, visą trečiadienį VU bendruomenės nariai bei Universiteto svečiai buvo kviečiami į nemokamus sveikatos ir sporto renginius bei paskaitas, Sveikatos laboratorijas, treniruotes ir konsultacijas su sporto ir mitybos specialistais.

Sukurti aktualų, įdomų tiek studentui, tiek profesoriui renginį padėjo SSC draugai: VU Medicinos fakulteto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedra, VU Gyvybės mokslų centras, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, Nacionalinis kraujo centras, "S-Sportas" ir Lietuvos sporto universitetas.

Trečiadienį, norinčiųjų save pažinti ir patyrinėti, laukė net trys Sveikatos laboratorijos, įsikūrusios Gyvybės mokslų centre, Universiteto Centriniuose rūmuose bei Medicinos fakultete. Atėjusieji, galėjo sužinoti savo kūno sudėtį specialaus analizatoriaus pagalba, atlikti laikysenos, liemens pajėgumo ar lankstumo testus, skirtingų kvapų lazdelių pagalba nustatyti savo uoslės kokybę, pasikonsultuoti su kineziterapeutais, sporto treneriais, mitybos specialistais, netgi išbandyti jėgas virtualiose dviračių lenktynėse.

2 3

Saulėtekio miške specialiai parengta orientavimosi trasa kvietė susipažinti su šia sporto šaka, o tuo pačiu - su pačiais netikėčiausiais faktais apie žmogaus organizmą. Visą dieną SSC treniruotės bei erdvės judėjimui buvo atviros ir kvietė kiekvieną pamėtyti kamuolį, pakilnoti svarelius ar atlikti tempimo pratimų. Besirūpinant VU darbuotojų fizine ir emocine sveikata, specialiai jiems suorganizuotas sąmoningo kvėpavimo užsiėmimas, kurio metu lektorė supažindino su kvėpavimo pratimais, kurių giluminis poveikis pasireiškia fiziniame, emociniame ir mentaliniame lygmenyse.

Gyvybės mokslų centre (GMC) šių metų paskaitų ciklas apėmė šiandienines sveikos ir subalansuotos gyvensenos aktualijas. GMC mikrobiologė doc. Eglė Lastauskienė pristatė žmogaus mikrobiotos bei patiriamo streso abipusę įtaką ir santykį. Antroje praktinėje paskaitoje-seminare VU Filosofijos fakulteto Sveikatos psichologijos magistrantės Aistė Aleckūnaitė ir Ieva Aginskytė kalbėjo emocinės sveikatos tema ir praktiškai supažindino auditoriją su šiuo metu itin išpopuliarėjusia dėmesingo įsisąmoninimo praktika, dažniau atpažįstamą mindfulness sąvoka. Galiausiai, vakarą užbaigė Medicinos fakulteto Kineziterapijos studentų Anton Gorelik ir Kasparo Filimanavičiaus pranešimas, kurio metu vaikinai pristatė pagrindines klaidas, daromas sportuojant, motyvacinius elementus, palaikančius sveiką gyvenseną, bei pasidalino savo asmenine patirtimi, tiek dirbant su žmonėmis sveikatingumo sektoriuje, tiek siekiant išsikeltų tikslų. Įvairi paskaitų tematika - nuo mikroorganizmo iki emocinės sveikatos - bei įvairi pranešėjų patirtis - nuo studento iki docento – garantavo platų ir įvairų, tiek teorinių, tiek praktinių žinių spektrą.

4 5

Sveikatos dienos draugai, Nacionalinis kraujo centras balandžio 9-11 dienomis įvairiuose VU fakultetuose ragino nelikti abejingais ir tapti kraujo donorais, kurių gretas papildė ne tik VU studentai, bet ir skubantys, tačiau geram darbui laiko radę VU darbuotojai.

VU Sveikatos ir sporto centras džiaugiasi dideliais susidomėjusiųjų skaičiais. Norėtųsi pabrėžti, jog skirtingų sričių Universiteto dėstytojų, darbuotojų, studentų bei šventės draugų bendradarbiavimas Sveikatos dienos metu vyksta visiškai savanoriškai, geranoriškai dalinantis savo žiniomis, perkeliant jas už laboratorijų bei auditorijų sienų į vestibiulius ir atviras erdves plačiajai Universiteto ir jo svečių bendruomenei.

Dėkojame visiems, tiek VU bendruomenės nariams, tiek šventės partneriams, prisidėjusiems prie Sveikatos dienos kūrimo ir jos realizavimo. Susidomėjusiųjų gausa šventės renginiais ir teigiami atsiliepimai nepalieka abejonių, jog renginys vyks ir kitąmet, siūlydamas sveikatingumo veiklų įvairovę, aktualias konsultacijas, mitus griaunančias paskaitas bei galimybę save atrasti vis iš naujo.

 

Sveikatos dienos akimirkas galima pamatyti ČIA

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos