Sidebar

Antrus metus iš eilės Vilniaus Universiteto Sveikatos ir sporto centro kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu rengtas Sporto kino festivalis šiemet sulaukė net trečdaliu daugiau žiūrovų nei pernai, o į vykusias diskusijas įsitraukė ir sportininkai, ir diplomatai.

48275684 332673350658543 7266805543497367552 o

Gruodžio 6-9 dienomis trijuose Lietuvos miestuose į filmų seansus susirinko daugiau nei 1500 žiūrovų – trečdaliu daugiau nei praėjusiais metais. Filmai apie įtraukiantį, vienijantį ir atskirtį mažinantį sportą parodyti Vilniuje, Kaune ir, pirmą kartą, Klaipėdoje.

„Rengdami festivalio programą stengėmės, kad filmai pasakotų apie kitokį sportą, nei daugelis esame pratę matyti. Apie pergales, kurios nėra įvertinamos medaliais, bet reikalauja didžiulių pastangų ir įkvepia. Manau, žiūrovai man pritars, kad būtent tokius filmus ir išvydo“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Iš viso per keturias dienas buvo parodyti šeši ilgametražiai filmai ir vienuolika trumpo metro juostų. Šiemet pirmą kartą kūrėjai buvo kviečiami dalyvauti trumpametražių filmų „Sport Shorts“ konkursinėje programoje.

Konkurse visus laurus susižėrė sporto žurnalistas Mantas Stankevičius ir jo dokumentinė juosta „Ernis“. Filmas pasakoja apie buvusį futbolininką Ernestą Česonį – be rankos gimusį vyrą, siekiantį  tapti pirmuoju lietuviu, dalyvausiančiu paralimpinių žaidynių triatlono sporto šakoje.

„Ernis“ tapo ir geriausiu, ir žiūrovų mėgstamiausiu trumpametražiu filmu. Apdovanojimą jo kūrėjui įteikė iš Prancūzijos dėl Sporto kino festivalio atvykęs režisierius Cedricas Balaguier.

Svečias dalyvavo savo filmo „Kovotoja Sara“ (angl. „Sarah the Fighter“) pristatyme. Ši juosta pasakoja apie boksininkę, kovojančią ne tik ringe, bet ir lygių galimybių kovoje.

48270301 332673017325243 7675738635404050432 o 48366641 332672963991915 550487019185242112 o


48387436 332482450677633 4680555234903195648 o

Vilniuje su žiūrovais bendravo pats režisierius, o po filmų peržiūros Klaipėdoje ir Kaune, Lietuvos boksininkės susirinkusiuosius praktiškai supažindino su šio sporto pagrindais ir papasakojo apie savo patirtį kovojant su stereotipais.

Festivalis šiais metais išsiskyrė ypatingomis boksininkų istorijomis. Po filmo „Kova už gyvenimą“ (angl. „Fighting for Life“) patirtimi, kaip iš futbolo chuligano tapo Lietuvos bokso rinktinės nariu, pasidalino Aleksandras Baranovas.

Festivalyje iš viso įvyko trylika pokalbių, susitikimų ir diskusijų su kūrėjais, sportininkais ir net diplomatais.

Po filmo „Nugalėtojai“ (angl. „The Finishers“) Klaipėdoje, sukurtą apie paraližuotą berniuką, svajojantį kartu su tėčiu įveikti „Iron Man“ varžybų trasą, su žiūrovais bendravo JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Meghan Luckett. Vilniuje po ispanų filmo „Tikra šypsena“ (angl. „True Smile“) peržiūros vyko susitikimas su Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje kultūros atašė Bernardo Lopez Lopez-Riosu ir Vilniaus tarptautinės mokyklos kūno kultūros pedagogu Ricardo Martinezu Mozos.

„Džiugu, jog prieš ketverius metus gimusi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto bei Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centro iniciatyva „Sporto kino vakarai“, kurių metu vyko sporto filmų peržiūros bei diskusijos Universiteto erdvėse, praėjusiais metais išaugo į kino festivalį, persikėlė į Lietuvos kino sales ir plečiasi po Lietuvos miestus. Tokio pobūdžio projektai yra reikalingi visuomenę šviesti, atskleidžiant sporto įvairiapusiškumą, kaip veiklą bei instrumentą, galintį padėti spręsti šiandienos socialines problemas“, – mintimis dalinosi Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas.

LTOK ir VU SSC organizuotas Sporto kino festivalis - nemokamas ir atviras visiems norintiems. Festivalio metu rodomais filmais buvo siekiama parodyti sportą kaip priemonę, galinčią padėti vienyti, įveikti socialinę, tautinę, rasinę, lytinę ir kitas atskirtis, kurti galimybes.

Sporto kino festivalis yra vienintelis kino festivalis Lietuvoje, skirtas sportui. Jo metu norima supažindinti Lietuvos visuomenę su sporto ir aktyvaus gyvenimo būdo teikiama nauda, skatinti domėtis sporto istorija, olimpinėmis vertybėmis, įvairių šalių kultūromis ir olimpiniu judėjimu.

Tikimės, jog 2019 metais įvyksiantis festivalis pritrauks tiek sportu besidominčią publiką, tiek žiūrovus, kuriems rūpi gražesnė, tolerantiškesnė ir teisingesnė visuomenė.

Daugiau festivalio akimirkų - Facebook Sporto kino festivalis

Foto: LTOK

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos