Sidebar

SportShorts4 lt 01Trumpametražių sporto filmų konkursas “SPORT SHORTS” laukia Tavęs ir Tavo idėjų ekrane!

Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centras (SSC) bei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), besiruošdami 2018 metų Sporto kino festivaliui, jo rėmuose organizuoja trumpametražių sporto filmų kūrimo konkursą, kurio tema - INTEGRACIJA PER SPORTĄ.

Daugiau apie konkursą bei jo nuostatai

O kad pradžia būtų lengvesnė, dalinamės 7 taisyklėmis, kaip sukurti kokybišką trumpametražį filmą.

1. Kuo trumpesnis – tuo geriau. Šortas gali trukti nuo 15 s iki 45 min. Padarykite savo trumpą filmo scenarijų kiek įmanoma trumpesnį  tam, kad kuo mažiau kainuotų jį pagaminti. Šiuolaikinės skaitmeninės technologijos sumažina kaštus, tačiau laikas vis dar kainuoja pinigus ir bandydami ilgą scenarijų įgyvendinti per trumpą laiką rizikuojate kokybe, darbas gali atrodyti labai mėgėjiškas, neprofesionalus. Tai turi būti pigu, bet neturi atrodyti pigu! 

2. Galvokite apie scenarijaus praktinį pritaikymą. Trumpametražiai filmai atrodo paprasti, idėjiški ir žavingi kūrybos procese, t.y. tol, kol dar nereikia jų filmuoti. Tačiau, neišmeskite iš galvos praktiškumo rašydami scenarijų. Žinoma, galite sugalvoti puikų scenarijų su daugybe persekiojimų ir automobilių avarijų, bet ar tikrai įstengsite tai nufilmuoti? Iš tikrųjų, rašydami scenarijų įvertinkite kiek pastangų, laiko ir pinigų kainuos kiekviena eilutė. Idėja, kurioje balti arkliai šokuoja mėnesienoje mintyse tikrai atrodo įspūdingai, bet ar tikrai turite žmogų CGI specialistą, kuris padės įgyvendinti šią idėją? Galvokite paprasčiau.

3. Vizualizuokite. Nereikia pasakoti istorijos, parodykite ją. Filmas – tai pasakojimas, susidedantis iš kadrų, paveikslėlių, žodžiai – tik pagalbinis dalykas. Per regimuosius vaizdus atskleiskite personažų temperamentą, profesiją, padėtį, sukurkite priešistores.

4. Kurkite apie kritinius momentus. Sėkmingiausiuose trumpametražiuose parodomas konfliktas, kuris turi būti išspręstas, dilema grėsmės akivaizdoje ir sudėtingas pasirinkimas, kurį pagrindinis veikėjas turi padaryti. Jei į filmą įdėsite laikrodį ar deadline‘ą, sukursite didesnę įtampą, pridėsite intrigos.

5. Sekite istoriją.  Jūs turite visada bandyti papasakoti patraukiančią dėmesį istoriją. Saugokitės idėjų, kurios yra tik betikslis taisyklių laužymas vardan laužymo. Trumpo metražo filmai yra puiki galimybė praplėsti įprasto kino ribas, tačiau nepamirškite, kad bet kokiu atveju meno kūrinys turi paveikti emociškai.

6. Iškart prikaustykite žiūrovo dėmesį. Kadangi turite itin mažai laiko žiūrovo dėmesiui patraukti kiekviena sekundė yra svarbi. Lygiai taip, kaip knygai svarbu sužavėti skaitytoją per pirmus 10 puslapių. Siūlome apgalvoti, koks yra filmo pasaulis? Ar pakankamai daug informacijos suteikta apie pagrindinį personažą? Ar pasaulis ir aplinka autentiški? 

7. Venkite klišių ir stereotipų. Daugybė  žmonių nori kurti trumpametražius filmus apie tą patį: samdomus žudikus, žmones, pamačiusius savo mirtį, kraujomaišą, nekaltus skriaudžiamus vaikus ir pan. Siūlome laužyti stereotipus.  Rašykite originaliai ir apie tai, ką išmanote, nesiskolinkite idėjų iš jau matytų filmų. Nevenkite kasdienių mažų istorijų, trumpi formatai yra puiki priemonė joms papasakoti.

 

Šaltinis: http://vivalakinas.blogspot.lt/2013/03/kaip-sukurti-gera-trumpametrazi-filma.html

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos