Įkvėpk. Judėk. Pailsėk. Išsimiegok. 

Paprasti dalykai, tiesa? Tačiau šiandieniniame tempe užmirštame tai, kas svarbu ir paprasta.

Spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Ši diena – tai dar vienas priminimas, paraginimas ir galimybė mums visiems įsigilinti į psichikos sveikatos problemas ir atsigręžti į tuos, kuriems labiausiai reikia mūsų pagalbos.

Mental Health

Psichikos sveikata – tai:

• Gebėjimas būti savimi tarp kitų;
• Emocinė ir dvasinė būsena, kuri leidžia žmogui džiaugtis gyvenimo pilnatve, taip pat išgyventi skausmą ir liūdesį;
• Gebėjimas išreikšti save tokiais būdais, kurie teikia malonumą pačiam individui ir aplinkiniams;
• Gebėjimas pačiam daryti sprendimus ir už juos atsakyti.

Keli mitai ir faktai apie psichikos sveikatą

Mitas: Psichinės būklės nėra tikros medicininės ligos, tokios kaip širdies ligos ar diabetas – tai asmenybės sutrikimai.
Faktas: Smegenų sutrikimai yra tokios pat medicininės būklės kaip širdies ar inkstų sutrikimai. Tyrimai parodė, kad yra genetinės ir biopsichosocialinės psichikos sutrikimų priežastys ir jos gali būti sėkmingai gydomos.

Mitas: Žmonės su sunkia psichine liga tokia kaip šizofrenija yra paprastai pavojingi ir linkę į smurtą.
Faktas: Statistika rodo, kad smurtas žmonėms su smegenų pakenkimais nėra būdingesnis nei bendrai populiacijai. Psichiškai nesveikas žmogus, pavyzdžiui, sergantis šizofrenija žymiai dažniau būna išsigandęs, sumišęs ir netekęs vilties nei linkęs į smurtą.

Mitas: Šizofrenija yra daugialypis asmenybės sutrikimas.iStock 590587586
Faktas:
Šizofrenija yra sunki psichinė liga, dažnai painiojama su asmens susidvejinimo sutrikimu. Faktiškai, tai būklė kuri užtemdo skirtumą tarp to, kas realu, ir to, kas įsivaizduojama. Žmonės, sergantys šizofrenija, jaučia simptomus, kintančius nuo socialinio atsiskyrimo iki manijų ir haliucinacijų, bet visada jiems gali pagelbėti modernioji medicina.

Mitas: Žmonės sergantys depresija yra pavojingai nestabilūs ir dažniausiai iškritę iš visuomenės.
Faktas: Depresija –vienas iš psichinių sutrikimų, sukeliantis sunkų sielvartą ir griaunantis žmonių tarpusavio santykius. Tačiau dauguma žmonių, sergančių depresija, gyvena visavertį ir prasmingą gyvenimą. Be to, kai kurie talentingi kūrėjai – genijai – yra sirgę depresija, tarp jų ir žymus rašytojas Ernestas Hemingvėjus, Graham Greene ir Virginia Woolf; valstybės veikėjas Vinstonas Čerčilis, artistė Vivienne Leigh ir komikas Spike Milligan.

Mitas: Man negresia jokia psichinė liga.
Faktas: Psichinės ligos yra nepaprastai paplitusios ir nediskriminuojančios – jos gali paveikti kiekvieną. Pasak doc.dr. B.Burbos, psichine liga gali susirgti bet kuris iš mūsų. Psichikos sveikatos sutrikimų turi beveik 12 proc. žmonijos – maždaug 450-čiai milijonų arba kas aštuntam gyventojui reikalinga psichiatro konsultacija ir pagalba. Psichikos sveikatos sutrikimų yra visose šalyse, kultūrose, amžiaus grupėse ir socialiniuose – ekonominiuose sluoksniuose.

Kauno Medicinos Universiteto doc.dr. B. Burba


Visas pasaulis šiandien mini Pasaulinę psichikos sveikatos dieną. Mes norime, kad kasdien, o ypač šiandien ypatingą dėmesį suteiktum sau.

Minimos dienos proga dalinamės ir keliais renginiais bei naudingomis nurodomis:

- Sveikatos apsaugos ministerija šiandien dovanoja prasmingas atvirutes
- VU Medicinos fakulteto studentai kviečia į renginį aktualių psichikos sveikatos problemų, savižudybių problemos tematikomis
- VU Psichologinio konsultavimo ir mokymų centras visad atviras Tau ir tavo klausimams

Būkime sveiki ir laimingi!

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos